logo blog

RESEPI RENDANG DAGING PERAK

RESEPI RENDANG DAGING PERAK

RESEPI RENDANG DAGING PERAK


CREDIT: AZIE KITCHEN

Bahan bahan:
1 kg daging - potong kecil
1/2 kg santan pekat
1/2 kg bawang merah - kisar
1 senduk cili kisar - ikut pedas disukai
Kicap pekat secukupnya
Sedikit gula
1 - 2 asam keping
Garam, jika perlu
Cara cara:
Rebus daging dengan santan sampai empuk. Tos dan goreng daging seketika. Angkat daging dan menggunakan kuali yang sama, tumis pula bawang merah dan cili kisar hingga garing.
Masukkan daging yang digoreng dan lebihan santan serta kicap pekat dan digaul rata.
Masukkan sedikit gula, asam keping dan sedikit garam, jika belum masin. Masak sehingga agak kering dan pekat, mengikut citarasa sendiri.
Angkat dan hidangkan dengan lemang atau nasi impit atau hanya dimakan dengan nasi putih panas panas.


Share this:

No comments